Suomen menestyneimmät koruvalmistajat

sterling-silver-665052_640Suomessa on vahva kulttuuri yrittäjyydelle ja designille. Rapakon takana meidät tunnetaan niin arkkitehdeistämme kuin huonekalumuotoilijoistakin. Kotimaisia vaatteita, kenkiä ja koruja on nähty niin kansainvälisissä televisio-ohjelmissa kuin valkokankaallakin.

Uusia lupaavia suunnittelijoita korualalle ilmestyy tasaiseen tahtiin ja myös monet lahjakkaat vastavalmistuneet suunnittelijat suuntaavat jonkin jo tunnetun merkin siipien suojiin, ennen kuin lähtevät soolo-uralle oman mallistonsa kanssa.

Korujen uusi ulottuvuus

Nykyiset koruja valmistavat ja suunnittelevat yritykset eivät ole enää ainoastaan osa koruteollisuuden kirjoa, sillä uusimpana markkinoille on tullut erilaisia älykoruja, joiden valmistuksessa muotoilu kohtaa nykyteknologian. Tämän kaltaisissa tuotteissa muotoilu on avainasemassa, mutta ilman teknologia kumppanin osaamista se jäisi vain kauniiksi koruksi tai esineeksi.

Kultaseppien ja muotoilijoiden onkin hyvä suunnata katseet oman alansa ulkopuolelle, jotta tulevaisuuden innovaatioista saataisiin kaikki irti. Suomalaisista koruvalmistajista Kalevala Koru on hypännyt tämän uuden aallon mukaan ja suunnitteli elokuussa 2016 lanseeratun Kalevala Buddy -korun yhteistyössä kotimaisen Biisafe-yrityksen kanssa, joka tarjoaa erilaisia digitaalisia palveluita. Koru käyttää bluetooth-teknologiaa, joka yhdistää sen kännykän kautta nettiin. Koru on kauniimpi vaihtoehto erilaisille turvarannekkeille ja kelloille, joita ikääntyvälle Suomen väestölle on markkinoitu jo jonkin aikaa.

Kalevala Buddy laajentaa turvatuotteiden markkinoita muotoilullaan, sillä kuka tahansa metsään lähtijä tai matkailija saa turvaa kyseisestä korusta sen paikanninominaisuuksien myötä.

Suomen korutuotannon johtotähdet

Kotimaisista koruista varmasti nykyäänkin tunnetuimmat ovat Lapponia Jewelry, Kalevala Koru ja Tillander. Näitä kolmea suomalaista yritystä yhdistää pitkä historia ja vahva muotoiluosaaminen, jota arvostetaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

  • Tillander

Oy Tillander Ab -yrityksen taival alkoi kun Alexander Tillander perusti verstaansa Pietariin vuonna 1860 suoritettuaan kultaseppämestarin tutkinnon. Nykyisin yrityksen liikkeitä on ympäri Suomea ja he valmistavat edelleen kotimaisia kulta- ja hopeakoruja. Vuonna 2008 yritys sai uuden omistajan kun Konttinen-Kultavirta Oy osti Tillanderin nimiinsä, mutta omistajan vaihdoksen jälkeen he kuitenkin säilyivät itsenäisenä yrityksenä.

  • Lapponia Jewelry

Lapponia Jewelry Oy:n perustivat 1960-luvulla Pekka Anttila ja Björn Weckström. Hopeaseppä Anttila ja korumuotoilija Weckström valmistivat yrityksen alkuaikoina perinteisempiä koruja yrityksen alkutaipaleella kuin mitä nykypäivänä on mallistossa markkinoilla. Tuotteet ovat olleet alusta alkaen korkeaa laatua ja, vaikka yrityksen alun vuosina kilpailu alalla oli kovaa, voitti brändi asiakaskuntansa luottamuksen. Yrityksen menestyksekäs ura ulkomailla alkoi vuonna -66 kun parivaljakko voitti Rion kansainvälisen muotoilukilpailun 1965, Weckströmin muotoilemalla riipuksella ”Kukkiva muuri”.

Heidän yrityksensä menestys kotimaassa lähti kunnolla nousuun, kun he olivat valloittaneet ensin ulkomaiset markkinat ja niittäneet menestystä kansainvälisillä markkinoilla. Lapponia on tehnyt vuosikymmenten varrella yhteistyötä monien kuuluisien muotoilijoiden kanssa ja pohjoisen luonto inspiraation lähteenään korumerkki on tuottanut iloa ympäri maailmaa jo yli 50 vuoden ajan.

  • Kalevala Koru

Kalevala Korun taipale kansainvälisesti tunnetuksi yritykseksi alkoi 1930-luvulla. Kaikki alkoi kun kirjailija Elsa Heporauta halusi rakentaa patsaan suomalaisten naisten kunniaksi. Patsaan pystyttämisen kuluja varten asialle vihkiytynyt naisryhmä päätti valmistaa ja myydä historiallisia koruja. Jo alusta alkaen korut saivat uskomattoman suosion osakseen, mutta kotimaamme sodat laittoivat menestyksen rattaisiin kapuloita. Patsasta varten kerättyjen varojen sijoituskohteeksi valittiin sodan jaloissa hädänalaisten auttaminen, patsaan sijaan ja näin hyväntekeväisyydestä muodostui yritykselle kantava arvo. Kaiken takana oleva naisryhmä perusti Kalevalaisten Naisten Liiton, joka vielä nykypäivänäkin omistaa Kalevala Koru Oy:n.

Kun sodat oli sodittu ja rauha palasi maahamme, yrityksen pääsuunnittelijaksi nostettiin Germund Paaer, joka suunnitteli historian havinaa henkiviä koruja, jotka kuitenkin olivat hyvin selkeästi hänen omasta kynästään. Vielä 2000-luvullakin yrityksen korut ovat designin huippuluokkaa ja tuotteet valmistetaan edelleen Suomessa, mikä on moniin kilpailijoihin verrattuna nykypäivänä erikoista.