Suomen kauneimmat saaristot

finland-960736_640Henkilö, joka antoi Suomelle lempinimen “tuhansien järvien maa” oli varmasti melkoisen valinnan edessä. Suomi todellakin on tuhansien järvien täyttämä, mutta Suomella on sen lisäksi jopa hämmästyttävät 179 584 saarta eri saaristoissa, ja sen lisäksi vielä 98 050 saarta järvissä maan sisällä.

Turun saaristoa pidetään Suomen saaristojen kermana. Turun saaristoon kuuluu yhteensä noin 20 000 saarta, joista kaikille ei tietenkään pääse nousemaan maihin ja monet ovat yksityisomistuksessa. Asuttuihin pääsaariin pääsee kuitenkin helposti ja lähes kokonaan ilmaiseksi ihastelemaan saariston luonnon herkkyyttä ja henkeäsalpaavia merimaisemia. Kaikkein suosituin tapa tutustua näihin pääsaariin on hypätä noin 250 kilometriä pitkälle Saariston Rengastielle joko autolla, moottoripyörällä tai jopa polkupyörällä – Rengastie tunnetaan yhtenä Euroopan parhaista pyöräreiteistä, ja turistit matkaavat jopa valtamerien takaa sen kokeakseen.

Saariston Rengastie tarjoaa kulkijoilleen valtavan upeat ja vaihtelevat maisemat ja paljon mielenkiintoisia kokemuksia: vanhoja kartanoita, kirkkoja, idyllisiä majataloja, kallioluotoja ja luonnonsuojelualueita. Saaristomeren kansallispuistoalueella matkailija pääsee liikkumaan myös vesitse vaikkapa saariston yhteisaluksilla tai kanootilla. Liikutpa alueella miten tahansa, kotiin viemisiksi saat kokemuksen, joka ei koskaan tule unohtumaan.

Helsingin saaristo lumoaa niin paikkakuntalaisen kuin turistinkin

Helsingin saaristo on varmasti Suomen saaristoista yleisesti tunnetuinta aluetta, ja myös saaristoista suosituin turistien keskuudessa. Aivan pääkaupunkimme takapihalla sijaitsevat saaret näkevät kenties muita saaristoja enemmän niin paikallisia kuin ulkopaikkakuntalaisiakin vieraita kesäaikaan, mutta niiden kauneus ja viehätys on tästäkin huolimatta säilynyt muuttumattomana. Helsingin saaristoon on erityisen helppo tutustua, sillä Kauppatorilta on mahdollista hypätä yhteen lukuisista rannikko- tai saaristoristeilyistä. Laivan kannelta pääsee näkemään myös yksityisomistuksessa olevia, ihastuttavan idyllisiä saaria.

Erityisen suosittu, mutta myös totisesti yksi Helsingin saariston kauneimmista saarista, on Suomenlinnan merilinnoitus. Tämä yksi maailman suurimmista merilinnoituksia on rakennettu jo 1700-luvulla, ja se on nykyisin UNESCO:n maailmanperintökohde. Saarella on tietty paljon muutakin nähtävää, kuin itse linnoitus: pienet kahvilat, suloiset käsityöläiskaupat ja silmiä hivelevän kauniit vanhat talot hurmaavat niin läheltä kuin kaukaa tulevat kävijät.

Merenkurkun saaristo on luontomatkailijan unelmakohde

Ylempänä Pohjanlahdella sijaitsee Merenkurkun saaristo. Merenkurkun saaristo on vuonna 2006 Suomen ensimmäinen UNESCO:n maailmanperintökohteeksi valittu luontokohde. Tämä saaristo tunnetaan erityisesti sen erikoisesta maankohoamisesta sekä laajoista moreenikentistä, joiden lisäksi Merenkurkun saaristoon tullaan bongailemaan erikoisia lintuja sekä kalalajeja, joihin ei muualla Suomessa ole mahdollisuutta tutustua. Merenkurkun saaristo on erityisen hyvä matkakohde kaikille luonnossa samoilun ystäville, sillä tämä saaristo tarjoaa erinomaiset puitteet patikointiin, kalastukseen ja melomiseen.

Merenkurkun saaristosta löytyvät ainutlaatuiset moreenit, viralliselta nimeltään De Geer -moreenit, ovat monelle tähän saaristoon matkaamisen syy. Moreenit ovat merestä sivuttaisina pitkinä harjoina nousevia esiintymiä. Näitäkin pääset halutessasi katsomaan, ja kuulemaan moreeneistä lisää opastetulla kierroksella.

Merenkurkun saaristossa on toki muutakin nähtävää. Matkailijan kannattaa käydä katsastamassa ainakin mystisyyttä uhkuvat jatulintarhat eli kivilabyrintit, jotka koostuvat useammalle eri saarelle pystytetyistä muinaisista kivistä.

Kotkan saariston Kaunissaari on nimensä veroinen nähtävyys

Ei kaukanakaan Helsingistä sijaitseva Kotkan saaristo tarjoaa matkaajalle unohtumatonta nähtävää. Kotkan saaristosta löytyy esimerkiksi Itäisen Suomenlahden kansallispuisto, joka pursuilee monipuolisesti niin kala- kuin lintulajeja.

Yksi Kotkan saariston päänähtävyys on Kaunissaari, joka on nimestäkin päätellen erittäin herkkä ja upea kokemus. Kuin kiiltokuvasta poimitulla saarella voi tutustua esimerkiksi vanhaan saaristolaiskylään, jonne nykyaika ei ole vielä rantautunut, vaan elämää eletään entisvanhaan tyyliin. Saarelta löytyvät myös puhtaat hiekkarannat meren äärellä, paikalliset käsityöpuodit sekä paikallisia herkkuja maisteltavaksi tai tuliaiseksi.