Miten valmistaa itse koruja?

jewellery-1175532_640Moni haaveilee omien, persoonallisten korujen valmistamisesta, mutta luulee sen olevan liian vaikeaa ja työlästä. Pelko pois! Korujen valmistaminen on todellisuudessa todella helppoa, edullista ja ennen kaikkea erittäin addiktoivaa puuhaa. Pienellä sorminäppäryydellä ja jo minimaalisella määrällä mielikuvitusta saat aikaan luomuksia, joita et ikinä olisi uskonut tekeväsi itse.

Aloita tästä

Korutarvikkeita ja työkaluja korujen valmistukseen on myytävänä hurjat määrät, ja kaikkein tarpeellisimpien valitseminen ensiostoksia tehdessä voi olla vaikeaa. Jokainen, joka suunnittelee monimutkaisempien korujen kuin siimahelminauhojen tekemistä tarvitsee repertuaariinsa ainakin leikkurit ja pienet, pyöreäkärkiset pihdit sekä tietty osia korujen valmistamiseen. Mahdollisesti tarvitset myös koruliimaa. Inspiraatiota voit hakea internetistä tai lehdistä, mutta jo kävelemällä korukauppaan tai koruosia myyvään liikkeeseen, ideat alkavat pulpahdella päähän erilaisia helmiä, nappeja ja nauhoja katsellessa ja hypistellessä.

Näin pääset helpposti alkuun

On hyvä muistaa, että jos viimeisestä askartelukerrasta on kulunut jo pitkään tai jos et koskaan oikeastaan ole ollut askartelijatyyppiä, on ehkä turvallisinta ja kivointa aloittaa jostakin helposta ennen vaikeampiin haasteisiin siirtymistä. Helppoja aloituskohteita ovat esimerkiksi nappikorvakorut, jossa taitoa ei tarvita paljon mutta lopputulos voi silti olla näyttävä. Tarvitset vain nappikorupohjan, koruliimaa ja koruosan.

Koru syntyy muutamassa minuutissa: pursota pienen pieni määrä liimaa koruosaan ja paina se nappikorupohjaan. Odota liiman kuivumista ja tadaa! Nappikorvakorut ovat valmiit. Muista että koruosana voi käyttää ihan mitä tahansa pikkutavaraa vain haluatkin, kuten nukkekodin astioita, muttereita, tietokoneen yksittäisiä näppäimiä tai vaikkapa pieniä marmorikuulia.

Peruskorujen perusosat

Tässä peruslista korujen perusosista, jotta pääset vauhdikkaaseen alkuun eikä kotona tule huomattua jonkin tarpeellisen osan jääneen kaupan hyllylle.

Perusainekset korvakorujen, riipusten, nappikorvisten ja ranne-/nilkkakorujen tekemiseen:

  • korupiikkejä
  • korvakorukoukkuja
  • korurenkaita
  • nappikorupohjia
  • korulukkoja
  • koruliimaa
  • ketjua, siimaa tai nauhaa
  • valitsemasi koruosat

Jos et ole varma, mitä luomuksesi toteuttamiseen tarvitset, tarkastele vastaavaa korua kotona tai kaupoissa. Mikäli asioit koruosia tai askartelutarvikkeita myyvässä liikkeessä, liikkeen myyjä osaa varmasti myös auttaa poimimaan mukaan kaikki tarvitsemasi osaset. Korutarvikkeet kuten korupiikit ovat yleensä erittäin edullisia, ja muutamalla eurolla saat korupiikit jo ainakin sataan ensimmäiseen luomukseesi.

Taitoa korukurssilta

Jos olet alussa epävarma tai jos haluaisit oppia jotakin uutta ja ehkä monimutkaisempaa, internetistä löytyy paljon ohjeita ja ideoita. Esimerkiksi Pinterest tarjoaa valtavasti muiden käyttäjien ideoita korujen valmistukseen, ja YouTube-videosivusto tarjoaa monia käyttäjien kuvaamia koruntekovideoita ja vinkkejä. Korujen valmistusta voi oppia myös korukurssilta, minne voi lähteä vaikka kaverin kanssa tai järjestää tyttöporukalla korukurssipikkujoulut. Kursseja järjestetään ympäri maata ja googlailemalla löydät helposti korukurssit omalla paikkakunnallasi. Korukurssin hintaan yleensä sisältyy itse kurssi opetuksineen sekä korumateriaalit. Kurssilla saat myös mahdollisuuden saada apua rikkimenneen korun korjaamiseen.

Puuhelmistä makeanveden helmiin

Erilaisten koruosien kirjo niin kaupoissa kuin internetissäkin on ällistyttävä: koruosia on olemassa luultavasti vielä paljon enemmän ja erilaisempia kuin ikinä voisit kuvitella. Koruosien hinnat vaihtelevat valmistusmateriaalien mukaan: puu- ja muovihelmet ovat toki edullisempia kuin vaikkapa makeanveden helmet tai Swarovskit. Korun hinta nousee myös silloin, kun valitset materiaaleiksi arvokkaampaa metallia, kuten hopeaa, kultaa tai kirurginterästä.

Mikäli teet koruja lahjaksi muille, tämä antaa sinulle täyden päätösvallan minkähintaisia koruja haluat antaa. Lapsille muovihelmet antavat jo paljon iloa tai vaikkapa virkatuista helmistä tehdyt korvakorut, mutta hienompaan tilaisuuteen, kuten 50-vuotislahjaksi, kannattaa tietysti valmistaa jotakin hieman arvokkaampaa. Arvokkaamman korun valmistamiseen et kuitenkaan välttämättä tarvitse yhtään sen enempää taitoa, kuin edullisemman korun askarteluun.