Millaista on asua majakassa?

lighthouse-1392124_640Millaista on asua majakassa? Monen mieleen rakentuu romantisoitu maisema, jossa minimalistisissa puitteissa eletään yksinkertaista elämää. Vihdoinkin saa olla yksin ja tuijotella loputtomasti mereen ja horisonttiin. Kätösiä lämmittää kuppi kuumaa kahvia, ja ainoat äänet ovat kellon tikitys ja aaltojen kohina niiden iskeytyessä rantakallioon. Liiallisten tavaroiden aiheuttama sekamelska on jäänyt muistoihin vain, ja internetin ja television houkutukset eivät häiritse mielenrauhaa. Ei ole kiire minnekään. Vain sinä ja meri. Ja noin 50 lokkia.

Moni kakku päältä kaunis

Vaikka myös kaikki tuon kauniin kuvan yksityiskohdat kuuluvat majakka-asumiseen, on niistä nauttimaan pääsemisellä kova hinta, eikä se välttämättä ole kaikkien mieleen. Majakanpitäjät tietävät tämän paremminkin kuin hyvin. Majakanpitäjät asuivat majakoissa aina vuoteen 1998 saakka, jolloin majakkojen toiminta automatisoitiin ja majakanpitäjät jäivät viratta.

Majakoiden karut oltavat

Kun majakoissa oli vielä virkansa puolesta asuvia, heitä oli samassa majakassa yleistä käsitystä vastaan yleensä enemmän kuin yksi, sillä majakan hoitamiseen ja huoltamiseen tarvittiin kolme henkilöä. Majakanvartijat olivat majakalla yötä päivää usein yhtä soittoa muutaman kuukaudenkin ajan. Joissakin majakoissa ei ollut juoksevaa vettä, ei sähköä, lämmitystä tai vesivessaa. Talvisin tämä saattoi tehdä majakassa asumisen erityisen vaikeaksi, ja erityisesti talvisin suurin osa ajasta elettiin täydessä pimeydessä. Ironista onkin, että vaikka majakan valo valaisee ja näkyy kauas merelle, ei se lämmitä tai valaise majakan sisäosia. Ruoastakaan ei ollut paljon lohtua, sillä vaikka yleensä he aloittivat työrupeamansa hyvin eväin, ne pian katosivat parempiin suihin ja suurin osa ajasta elettiin purkkipavuilla ja nötkötillä.

Kolmikon oli parasta myös tulla toimeen, sillä riitely olisi ollut ikävää varsinkin niin tiiviissä olotiloissa. Vaikka samat naamat saattoivat käydä toisinaan hermoille, oli se silti parempi vaihtoehto kuin olla yksin – niin ihanalta kuin yksinolo maailman äärellä saattaa kuulostaakin, se on itse asiassa mielelle paljon koettelevampaa kuin saattaa kuvitella.

Majakkaan muuttaminen nykyaikana

Majakoita on huutokaupattu maailmalla ahkerasti majakkojen toiminnan automatisoinnin jälkeen. Monet majakoista on muutettu yöpymispaikoiksi turisteille, mutta toiset ovat saaneet yksityisen omistajan, joka on ostanut majakan tuon romantisoidun kuvan toteuttamista varten. Majakan omistaminen saattaa ensin kuulostaa ihanteelliselta, mutta se on itse asiassa valtavasti työtä – ainakin omistuksen ensimetreillä.

Mikäli majakassa haluaa oleskella pidempiä aikoja tai jopa pysyvästi, on kokonaisvaltainen remontti tarpeen. Majakkaan halutaan yleensä asentaa sähköt, juoksevaa vettä kaivataan kipeästi ja lämmityskin olisi talvikuukausille toivottavaa. Uusi maalipintakaan ei olisi pahitteeksi. Yleensä kaikki tämä on tehtävä itse, ellei halua maksaa kunnostuksesta ammattilaiselle pitkää penniä. Majakalle kun ei ole yleensä mitenkään helppoa tai nopeaa päästä, varsinkaan työkalujen kanssa.

Yksinäisyyttä kyllikseen

Mitä yksinäisyyteen tulee, ei sekään välttämättä ole ihan sitä, mitä voisi kuvitella. Nykyaikoina majakoiden omistajat yleensä rakastavat yksinoloa ja siksi hankkivat majakan, mutta silti majakalla olo muuttuu sietämättömäksi varsin pian, jolloin on pakko lähteä takaisin ihmisten ilmoille. Kenties majakoidenpitäjät olivatkin onnekkaita saadessaan ainakin kaksi muuta ihmistä jakamaan yksinäisyytensä. Eläminen pidempiä aikoja ilman minkäänlaista kontaktia ulkomaailmaan käy nopeasti useimpien mielelle raskaammaksi, kuin voisi kuvitella.

Kultareunus

Kaikesta huolimatta yksi asia oli aina lähellä niin menneiden aikojen majakanvartijoilla kuin nykyajan kesämökkimajakoiden omistajillakin: uskomattoman kaunis luonto on aina läsnä, ja merta rakastavat eivät voisi parempaa paikkaa maan päältä löytää. Ja kun ei ole kiire mihinkään, eikä mitään tehtävää, ovat puitteet nykyaikana paljon puhutun, täydellisen zen-tilan löytämiseen varsin ihanteelliset.