Menestyneimmät suomalaiset vaatesuunnittelijat

sewing-1229711_640Suomalainen vaatesuunnittelu on niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin mieleen. Japanista asti tullaan Marimekon tehtaanmyymälään hakemaan kankaita, vaatteita ja muita tekstiilejä, Italian Vogue kutsuu suomalaisia vaatesuunnittelijoita sivujensa täytteeksi ja suomalaisten suunnittelijoiden työtä on nähty jopa legendaarisella New York Fashion Weekillä. Mutta ketkä ovat näiden kansainvälistä intoa ja ihastusta aiheuttaneiden leikkausten ja kuosien takana?

Marimekon monet kasvot

Marimekko on ehdottomasti yksi menestyneimmistä suomalaisista vaate- ja tekstibrändeistä. Marimekon suomalaisen minimalistisia kuoseja voi ostaa ympäri maailmaa lähes jokaiselta mantereelta aina Euroopasta Amerikan kautta Aasiaan asti. Marimekon supersuosion saavuttaneiden kuosien takana on kuitenkin useampi kuin yksi suunnittelija.

Tarina alkoi vuonna 1949, jolloin Viljo Ratia perusti Printexin, pienen helsinkiläisen tekstiilipainon. Viljon vaimo, Armi Ratia, oli visionääri, joka näki suuren tulevaisuuden tekstiilisuunnittelulle. Printex kutsui ryhmän nuoria suunnittelijoita luomaan uusia ja erilaisia printtejä painettavaksi. Muutamia tunnetuimpia suunnittelijoita, jotka ovat toimineet ja menestyneet Marimekolla vuosien saatossa ja jotka ovat erityisesti vaikuttaneet Marimekon menestykseen, ovat Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, joka on luonut Jokapoika-printin, Annika Rimala, jonka käsialaa ovat esimerkiksi muutamat Marimekon kaikkein suosituimmista kuoseista, kuten Puketti, Keidas ja Tarha sekä Maija Isola, joka on luonut Marimekon ikonisimman kuosin, Unikon, sekä monia muita.

Paolan ihana Ivana

Kasvot Ivana Helsinki -vaatemerkin takana kuuluvat Paola Suhoselle sekä hänen siskolleen Pirjo Suhoselle, vaikka merkin suunnittelupuoli onkin aina ollut Helsingin taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneen Paolan heiniä. Paola on tehnyt yhteistyötä Suomessa erittäin laajasti eri yritysten kanssa aina Nanson, Aarikan, Alkon ja Valion kautta Pirkkaan saakka. Suhonen on opiskellut ja asunut kaksi vuotta New Yorkissa ja hänet kutsuttiin New York Fashion Weekille vuonna 2011. Suhoselle on myönnetty arvostettu Pro Finlandia -mitali.

Jukka Rintala on Suomen vaatesuunnittelijaeliittiä

Jukka Rintala tunnetaan erityisesti ylellisistä ja loisteliaista iltapuvuistaan, joiden näkemistä suomalaiset odottavat innolla joka vuosi Itsenäisyyspäivän juhlissa. Rintala on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta 1967. Huikeiden iltapukujensa lisäksi Rintala on suunnitellut vaatteita Marimekolle, Nansolle, Suomen Höyhenelle sekä Matexelle. Vuonna 2006 Rintalalle myönnettiin Pro Finlandia -mitali, ja hän on myös voittanut Kultaisen Vaatepuu -palkinnon sekä Elle Style Award Fashion -palkinnon vuonna 2012.

Pupukengät ihastuttavat ympäri maailmaa

Minna Parikan persoonalliset ja suloiset kengät tunnetaan tätä nykyä ympäri maailmaa. Parikka opiskeli kenkien suunnittelua ja valmistusta Iso-Britanniassa Leicesterin kaupungissa. Valmistumisvuotenaan Minna voitti Briteissä erittäin arvostetun Young British Glove Designer of the Year -tittelin.

Suomessa kenkien valmistus ja suunnittelu pääsi lopulta vauhtiin, ja vuonna 2006 ensimmäinen kenkämallisto ilmestyi markkinoille. Kenkien lisäksi Parikka taiteilee erilaisia asusteita, kuten laukkuja, käsineitä ja huiveja. Nykyisin Minnan kenkiä myydään jopa 25 maassa, ja niitä on vilahdellut myös kansainvälisissä muotilehdissä kuten Ellessä ja Voguessa.

Satu Maaranen värittää vaatteet uusiksi

Satu Maaranen tunnetaan erityisesti hänen räväköistä käsinmaalatuista printeistään sekä veistosmaisesta vaatemuotoilustaan. Maaranen on opiskellut Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, ja valmistunut sieltä vuonna 2012. Vuotta myöhemmin hänen valmistujaismallistonsa voitti ensimmäisen palkinnon arvostetussa Festival de Hyèresin suunnittelukilpailussa.

Vuonna 2015 British Design Museum Maaranen valittiin ehdokkaaksi vuosittaisessa Designs of the Year Awardsin muotikategoriassa. Hän on saanut myös huomiota Designers’ Nest Awardsissa vuonna 2011 ja Elle Style Awardsissa vuonna 2012.

Nykyisin Maaranen suunnittelee kuoseja ja vaatteita muun muassa Marimekolle ja ranskalaiselle Petit Bateaulle, ja hänen kuosejaan on nähty lukuisien kuuluisuuksien yllä ympäri maailman. Tämän lisäksi hänen suunnittelemiaan vaatteita on nähty kansainvälisissä muotilehdissä kuten Voguessa ja Oliviassa. Maaranen toimii Pre Helsinki -organisaation luovana johtajana.