Kivi rakennusmateriaalina – kestävää laatua

fence-470221_640Puu on ollut Suomessa lähes läpi aikojen erittäin suosittu rakennusmateriaali saatavuutensa, hintansa ja eristävän ominaisuutensa takia. Seuraavan kerran, kun valitset rakennusmateriaaleja esimerkiksi talon rakentamiseen, pihan kunnostamiseen tai vaikka julkista kohdetta suunnitellessa, harkitse puun sijaan kiveä.

Kivi kestää käytössä lähes ikuisesti, se antaa todella monia vaihtoehtoja värin ja koostumuksen suhteen ja tuo tyyliä ja ryhdikkyyttä lähes kohteeseen kuin kohteeseen. Kivi on laadukas rakennusaines, joka ei paljoa hätkähdä kulutuksesta, kosteudesta eikä lämpötilanvaihteluistakaan.

Ikuinen kivi

Tiesitkö, että Suomen vanhin kivirakennus, Ahvenanmaalta löytyvä Jomalan kirkko on rakennettu jo vuosina 1275-1285? Tämä kirkko on siis palvellut jo noin 730 vuotta, ja on edelleen täydessä toiminnassa. Jomalan kirkko on suosittu konserttipaikka erityisesti mahtavan akustiikkansa takia. Samaan aikaan, kun sisämaan puukirkot ovat palaneet yhä uudelleen ja uudelleen vuosikymmenien ja satojen saatossa, tämä kivikirkko on seissyt perustuksillaan hievahtamatta. Oletko koskaan miettinyt, miksi hautakivet on myös valmistettu kivestä? Kukaan ei pysty sanelemaan aikaa, jonka hautakiven pitäisi kestää sateen, kuumuuden ja pakkasen keskellä, ja siksi parasta onkin valita mahdollisimman kestävä rakennusaine. Tähän ei puu tai metalli pystyisi.

Kiveä sisälle ja ulos

Kivi sopii rakennusaineena toki paljon muuhunkin kuin rakennuksen ulkoseinään: kokeile kiveä keittiöön, kylpyhuoneeseen tai puutarhaan. Kivestä valmistetut työtasot keittiössä kestävät niin kuumia kattiloita kuin kosteuttakin, ja ovatkin siksi ihanteellinen valinta. Kylpyhuoneessa kivestä riittää moneksi, sillä täällä kohtaamme samat haastavat olosuhteet kuin keittiöstä. On parasta valita materiaali, joka kestää erinomaisesti niin kosteutta kuin lämpötilanvaihteluitakin. Vaikka puu on saunassa ehdottomasti kaikkein yleisin valinta, kuinka ylelliseltä ja kauniilta kivellä kokonaan tai osaksi verhoiltu sauna näyttäisikään?

Kivi tekee kodista tyylikkään

Kun etsit tyyliä tai haluat kohottaa kotisi yleistunnelmaa, valitse kivi tehosteseinän verhoiluun ylellisen tunnelman luomiseksi. Valitsemalla kiveä tulisijan pinnoitukseen voit luoda huoneeseen todellisen katseenvangitsijan ja näyttävän sydämen koko kodille.

Kiven valitseminen lattian rakentamiseen on myös mainio valinta, sillä kivi kestää kovaa kulutusta erinomaisesti. Kivilattia selviytyy jatkuvasta kävelystä, hinkkaamisesta, raahaamisesta ja kovista iskuista täysin pistein. Kodin tunnelma muuttuu huomattavasti, kun vertaillaan esimerkiksi puu- ja kivilattian eroja. Kivilattia on myös todella helppohoitoinen, eikä lakkaamisista ja liiallisesta kosteudesta tarvitse huolehtia keittiössä tai eteisessä.

Oikeaa laatua oikeaan kohteeseen

Harkittaessa kiveä mihin tahansa kohteeseen, on tärkeää valita kuhunkin tarkoitukseen parhaiten sopiva kivilaji. Kivilajin valintaan vaikuttavat huomattavasti tekniset ominaisuudet, joita ovat esimerkiksi tekninen kestävyys, huolto, saatavuus sekä luonnonkiven ulkonäkö. Tärkeää on myös muistaa, että kivi ei aina ole kiveä sillä määrittelyllä, mitä kiven yleensä mielletään olevan.

Kivi voi olla laavasta kovettunut huokoinen materiaali, eloperäisestä aineksesta kivettynyt kalkkikivi tai sulasta magmasta pitkän ajan kuluessa tiivistynyt kova materiaali. Sopivan lajin valitseminen tiettyyn kohteeseen takaa kiven kestävyyden ja pysymisen mahdollisimman muuttumattomana. Esimerkiksi graniitin käyttö puutarhassa ja paljon kävelyä kokevissa paikoissa, kuten portaissa ja poluilla on yleistä, sillä graniitti kestää tällaista rankkaa kulutusta ja säänvaihteluita erityisen hyvin. Marmoria taas ei suositella Suomessa käytettäväksi ulkokohteisiin, sillä vain harva marmorilaatu kestää juuri Suomen äärimmäisiä sääolosuhteita. Sisätiloissa marmori taas on erittäin toimiva vaihtoehto esimerkiksi keittiön pöytätasoissa.

Tarkista saatavuus

Asia, joka ei kenties tulisi ensimmäisenä kivilajia valittaessa mieleen, on kunkin kivilajin saatavuus. Jos täydellinen kivi käyttötarkoitukseen olisi löytynyt ja kiveä tarvittaisiin 500 kuutiota, mutta kiven valmistusvauhti on vain 100 kuutiota vuodessa, on parasta miettiä uusiksi, ellei halua odottaa vuosia kohteen valmistumista. Luonnonkivi antaa kotiin persoonallista ilmettä, mutta sen saatavuus vaihtelee huomattavasti kaupallisiin kivilaatuihin.